|
Vitamíny rozpustné v tukoch
Vitamín A
- prekurzorom pri tvorbe v pečeni je známy antioxidant beta-karotén. Je základným rastovým faktorom u detí a dospievajúcej mládeže, nevyhnutným pri raste a celkovej pevnosti kostí a zubov. Hlavným zdrojom v strave je pečeň, mliečne výrobky, žltosfarbená zelenina a ovocie.
Vitamín E
- spomaľuje proces starnutia buniek a tkanív organizmu, udržiava aktivitu viacerých enzýmov a pomáha pri premene bielkovín, tukov a sacharidov. Podobne ako beta-karotén je silným antioxidantom. Podporuje tvorbu červených krviniek a spoluúčinkuje pri produkcii energie vo svaloch a v srdci. Má priaznivý účinok na imunitný systém, chráni pľúca a pre tieto vlastnosti je prítomný vo väčšine preparátov ponúkaných pri prevencii či regenerácii. Rastlinné oleje, obilné klíčky a hlávková zelenina predstavujú prírodné zdroje tohto vitamínu.
|
|